Минуле з гірким присмаком

0

Автор: oksana від 3-12-2013, 16:33, переглянуло: 2546

Відроджена пам,ять. Репресії в історичній ретроспективі.
Огляд художньої літератури до Дня пам,яті жертв політичних репресій
.

 

Як ви умирали, вам сурми не грали Ніхто не заплакав за
Як вас хоронили у спільні могили,
Від крові земля почорніла.

(Пісня з книги М. Шевеля «Ув,язнена юність»)

 

Ми сонця-радості не бачимо:
Ми – сліпі.
Ми навіть горя не оплачемо В німій журбі.
Кривавий деспот випив очі нам
Огнем війни –
І от навіки потолочено
життя лани.

Михайло Драй-Хмара






1.Іван Багряний «Сад Гетсиманський»: Роман / Передм. О.С. Гаврильченка, А.П.Коваленка, підгот. Тексту О.С.Гаврильченка, А.П.Коваленка, А.П.Коваленка, А.Ю.Ткаченка.- К.: Дніпро, 1992.-528 с.

У творі талановитого українського письменника Івана Багряного (1906 – 1963) зображено потужну сталінську машину свавілля і беззаконь, яка нищила людину морально і фізично. В центрі роману образ інженера Андрія Чумака, який в роки терору потрапляє до в,язниці. Могутній дух і воля не дають зламатися йому навіть у нелюдських умовах. Детальні описи тюремного побуту, допитів і тортур свідчать про те, що роман значною мірою автобіографічний.
«Сад Гетсиманський» без перебільшення можна назвати художнім та історичним пам ‘ятником страждань нашого народу.

2. Важкий шлях до правди: Наукове осмислення репресивної політики радянського тоталітаризму на Дніпропетровщині. / Уклад.: В.В. Іваненко, А.І. Голуб, Л.Л. Прокопенко. – Д.:Науково-редакційний центр обласної редколегії по підготовці й виданню тематичної серії книг «Реабілітовані історією»; «Моноліт», 2006. – 320 с.

У книзі на великому фактичному матеріалі підсумовуються попередні результати багатолітньої роботи над реалізацією обласної програми «Реабілітовані історією», започаткованої в 1992 р. в рамках одноіменного загальнонаціонального проекту.
Висвітлюються основні етапи формування та реалізації репресивної політики держави щодо різних категорій населення Дніпропетровщини. Для науковців, викладачів, студентської та учнівської молоді, працівників сфери державного управління, широкого кола читачів.
3.Відроджена пам,ять: Книга нарисів. – Дніпропетровськ: Науково-редакційний центр обласної редколегії по підготовці й виданню тематичної серії книг «Реабілітовані історією», 1999. – 608 с., іл..
У книзі на великому фактичному матеріалі підсумовуються попередні результати багатолітньої роботи над реалізацією обласної програми «Реабілітовані історією», започаткованої в 1992 р. в рамках одноіменного загальнонаціонального проекту.
Висвітлюються основні етапи формування та реалізації репресивної політики держави щодо різних категорій населення Дніпропетровщини. Для науковців, викладачів, студентської та учнівської молоді, працівників сфери державного управління, широкого кола читачів.

4.Василь Ковалюк «Розп,яття»: Роман. - Дніпропетровськ: Січ, 1995.- 285 с.
Герой роману – Іван Доля, в,ясень, узагальнений образ українських патріотів, що боролися за незалежність України в глухі часи тоталітаризму. Він свідомо йде на розп,яття, бо хоче врятувати ближніх від безпам,ятства, запалити в їх душах поклик до волі, пробудити щиру любов до знедоленої Вітчизни.

5.Повернуті імена: Мартиролог (Т.4, кн. 1-ша). – Дніпропетровськ: Науково-редакційний центр обласної редколегії по підготовці й виданню тематичної серії книг «Реабілітовані історією»; Видавництво «Моноліт», 2002. – 480 с.
Пропонована книга «Повернуті імена» містить короткі відомості про осіб, які стали жертвами політичних репресій у роки радянського тоталітарного режиму від літери «А» до літери «Й». Розрахована на широке коло читачів.

6. Повернуті імена: Мартиролог (Т.4, кн. 2-га). – Дніпропетровськ: Науково-редакційний центр обласної редколегії по підготовці й виданню тематичної серії книг «Реабілітовані історією»; Видавництво «Моноліт», 2003. – 446 с.
Пропонована книга «Повернуті імена» містить короткі відомості про осіб, які стали жертвами політичних репресій у роки радянського тоталітарного режиму від літери «К» до літери «О».
Розрахована на широке коло читачів.

7. Повернуті імена: Мартиролог (Т.4, кн. 3-тя). – Дніпропетровськ: Науково-редакційний центр обласної редколегії по підготовці й виданню тематичної серії книг «Реабілітовані історією»; Видавництво «Моноліт», 2003. – 432 с.
Пропонована книга «Повернуті імена» містить короткі відомості про осіб, які стали жертвами політичних репресій у роки радянського тоталітарного режиму від літери «П» до літери «Ц».
Розрахована на широке коло читачів.

8.Повернуті імена: Мартиролог (Т.4, кн. 4-та). – Дніпропетровськ: Науково-редакційний центр обласної редколегії по підготовці й виданню тематичної серії книг «Реабілітовані історією»; Видавництво «Моноліт», 2004. – 384 с.
Пропонована книга «Повернуті імена» містить короткі відомості про осіб, які стали жертвами політичних репресій у роки радянського тоталітарного режиму від літери «Ч» до літери «Я», а також персоналії, які не увійшли до попередніх книг (1, 2, 3, 4 кн.). Розрахована на широке коло читачів.

9. Реабілітовані історією: У двадцяти семи томах. Дніпропетровська область: У 2 кн. \Упорядники: Є.І. Бородін, О.Г. Бажан, В.В. Іваненко, Л.Л. Прокопенко, Р.К. Терещенко. – Кн. 1. – Дніпропетровськ: Науково-редакційний центр обласної редколегії по підготовці й виданню тематичної серії книг «Реабілітовані історією»; Вид-во «Монолит», 2009.- 880 с.

Книга присвячена висвітленню історії політичних репресій на Катеринославщині-Дніпропетровщині в 1920-1985 рр. На значному фактичному матеріалі подаються основні віхи та динаміка карально-репресивної політики радянської держави щодо різних категорій населення Дніпропетровщини. Книга включає вступну статтю, яка розглядає перебіг каральних процесів в різні роки, кампанії по знищенню і вилученню «ворогів народу», «Дисидентів» та інших «небажених елементів».
Перший розділ містить документи партійних, державних, каральних органів, матеріали періодичної преси СРСР, України, Дніпропетровської області.
До наступного розділу включено нариси-персоналії, присвячені долям жертв політичних репресій, і до третього – статті, в яких розглядаються
Окремі аспекти даної теми.
Видання розраховане на широке коло читачів.

10. Реабілітовані історією: У двадцяти семи томах. Дніпропетровська область: У 2 кн. \Упорядники: Є.І. Бородін, В.В. Іваненко, Л.Л. Прокопенко, Р.К. Терещенко. – Кн. 2. – Дніпропетровськ: Науково-редакційний центр обласної редколегії по підготовці й виданню тематичної серії книг «Реабілітовані історією»; Вид-во «Монолит», 2008.- 1118 с.

Пропонована книга «Реабілітовані історією» містить короткі відомості про осіб, які стали жертвами політичних репресій у роки радянського тоталітарного режиму.
Розрахована на науковців, викладачів, студентів, учителів, учнів, краєзнавців, а також всіх, хто цікавиться історією України.


11. Розстріляне Відродження. Українська репресована лірика. – Донецьк.: ТОВ ВКФ «БАО», 2009.- 256 с.: іл..

Поетична душа українського народу заявила про себе навіть у найважчі періоди історії. Таким був і період так званих «сталінських репресій» - 30-ті роки ХХ ст.., коли багато представників української культури переслідувались і навіть були знищені.
Сьогодні їхня творча спадщина повертається до нас. І відкриваючи її для себе, ми дивуємось глибині таланту й майстерності, що була притаманна представникам Розстріляного Відродження. Поетична збірка містить твори яскравих представників покоління, яке потрапило «під п,яту історії».


12. Р.К. Терещенко, В.В. Іваненко, Л.Л. Прокопенко «Минуле з гірким присмаком: Репресії в історичній ретроспективі радянського суспільства». Книга 3. – Дніпропетровськ: Науково-редакційний центр обласної редколегії по підготовці й виданню тематичної серії книг «Реабілітовані історією»; Видавництво «Моноліт», 2002.-240 с.

У монографії на багатому матеріалі, із залучанням переважно маловідомих архівних документів, розглядаються доктринальні засади і конкретно-історичні аспекти виникнення тоталітарного режиму, простежуються основні віхи формування, динаміка та особливості реалізації карально-репресивної політики держави щодо різних категорії населення Дніпропетровщини. Висвітлюються найгучніші кампанії й процеси.
Для науковців, викладачів, студентської та учнівської молоді, працівників сфери державного управління, широкого кола читачів.

13. Михайло Шевель «Ув,язнена юність»: Повість-сповідь. – Дніпропетровськ: Січ, 1993.- 143 с.

Сталінський геноцид проти українського народу, особливо проти населення Західної України після Великої Вітчизняної війни, торкнувся не лише свідомих дорослих людей, але і дітей.
Одне необережне слово правди про нестерпне життя стало причиною засудження юнака-дев,ятикласника на десять років концтаборів. Про пережиті страхіття під час арешту і слідства, за довгі роки ув,язнення розповідається в повісті-сповіді. Розраховано на масового читача.


Категорія: Сторінка бібліотекаря

Шановний відвідувачу, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.